Prešovskému výrobcovi elektroservopohonov firme Regada sa darí

26.05.2004 Celý región

Jediný výrobca elektroservopohonov na Slovensku Regada, s. r. o. , Prešov má v tomto roku realizovať tovar za štyri a pol milióna EUR, čo je približne 180 mi...
Jediný výrobca elektroservopohonov na Slovensku Regada, s. r. o. , Prešov má v tomto roku realizovať tovar za štyri a pol milióna EUR, čo je približne 180 miliónov Sk. Hrubý hospodársky výsledok by sa mal pohybovať v rozpätí 5 - 7 miliónov Sk.

Podľa konateľa spoločnosti a jedného zo štyroch spoločníkov Petra Šioviča firma je stabilizovaná a každoročne od svojho založenia v roku 1998 plynule zvyšuje objem predaja produkcie. Napr. za rok 2000 prekročila hranicu dvoch miliónov EUR, za rok 2003 štyri milióny EUR. Regada má aj dobré perspektívy, pretože podľa Šioviča sa zodpovedne pripravila na vstup SR do Európskej únie (EÚ). Vlastní príslušné certifikáty kvality produkcie a riadenia výroby, napr. v roku 2003 obhájila certifikát ISO 9001 norma 2000. Má jej to pomôcť naplniť koncepčný zámer do roku 2008 - dopracovať sa k 20-percentnému vývozu na trhy EÚ. V súčasnosti 25 percent produkcie je určených slovenským odberateľom, 27 percent trhu v Česku, 35 percent ide do krajín bývalého Sovietskeho zväzu (Rusko, Bielorusko, Lotyšsko, Litva, Estónsko).
Konkurencieschopnosť produkcie firmy má zvýšiť realizácia tohoročného investičného plánu v objeme zhruba šesť miliónov Sk zameraného na inováciu výrobnej techniky - NC a CNC centier, ale aj fungovanie stopercentných dcérskych spoločností Regada Polska a Regada Česko. Prvá v roku 2003 predala tovar za sedem miliónov Sk, t. r. by mala za 10 miliónov Sk. Druhú založili začiatkom tohto roka a materská spoločnosť očakáva, že jej prostredníctvom sa bude realizovať tovar v objeme 50 miliónov Sk.
Dve tretiny produkcie Regady tvoria elektrické servopohony, približne 20 percent predstavuje výroba elektromagnetických ventilov a pneumatických prvkov. V roku 2003 Regada získala pre územie SR a Česka pozíciu obchodného zástupcu talianskej firmy Vesta, vyrábajúcej pneumatické prvky.
Regada zamestnáva približne 170 ľudí a priemerná mzda činí 14 tisíc Sk.

(jj)
 

Vyberte región